Mõnusad traditsioonilised ja lihtsad maitsed

Mõnusad traditsioonilised ja lihtsad maitsed

Vastlapäev on järjekordne tore püha, millal saab häid Eesti maitseid nautida. Hernesupp ja vastlakuklid tunduvad nii ära leierdatud ja ära proovitud, kuid alati saab midagi valmistada uut moodi.

Kuna vastlapäeval traditsioonilist eelrooga pole, tegime Kikase kanafilee pulkadestvahvad maalähedased ja kodused suupisted. Neid on äärmiselt lihtne teha ja koos dipikastmetega viivad need keele alla. Neid võib vabalt pakkuda ka mõnel filmiõhtul krõpsude asemel – palju tervislikum ja toitvam. 

Kanafilee pulki koos peekoniga ahjus küpsetades muutuvad need eriti krõbedaks ja maitsvaks. 

 

Eelroog - Krõbedad Kikase peekonirullid
Kogus 4
Küpsetamisaeg: 15 min
Kokku kuluv aeg: 20 min
Koostisained
  • 1 pakk Kikase kanafilee pulki
  • 6 peekoniriba
  • soovi korral tüümiani ja idusid
Tomatipasta dipikaste
  • suhkur
  • sool
  • pipar
  • veiniäädikas
Majoneesi-hapukoore dipikaste
  • sidrunimahl
  • petersell
  • roheline sibul
  • majonees
  • hapukoor
  • dijoni sinep
Valmistamisõpetus
  1. Keera Kikase kanafilee pulkadele peekoniribad ümber ning pane need 15 minutiks 180 kraadi juures ahju.
  2. Tee valmis dipikastmed.
  3. Sega tomatipasta kastmeks kokku näpuotsatäiega suhkrut, soola, pipart ja veidi veiniäädikat.
  4. Majoneesi-hapukoore kastmeks sega kokku üks kolmandik majoneesi ja 2 kolmandikku hapukoort, lisa juurde pool tl dijoni sinepit, pool tl sidrunimahla ja haki juurde petersell ning roheline sibul.
  5. Serveeri soojalt koos idude ja tüümianiga.

Võib tunduda, et olime veidi laisad, kuid tegelikult: miks veeta tunde pliidi ääres hernesuppi keetes, kui Mamma juba pakub sama hästi valmistatud suppi. Võrreldes supipurkidega on Mamma hernesupi eelis selle kiire valmimine – pane aga potti ja keeda veidi ning valmis ta ongi. Ja maitseb imehea! Võtsime eeskuju rootslastelt, kes söövad hernesuppi vahukoorega – see muutis supi eriti kreemjaks ja mõnusaks. Proovi kindlasti järele.  

 

 


Pearoog - Koorene Mamma hernesupp
Kogus 4
Kokku kuluv aeg: 10 min
Koostisained
  • 4 pakki Mamma hernesuppi
  • 6 spl kohvikoort
  • ürte
Valmistamisõpetus
  1. Eemalda pakend
  2. Soojenda potis kuni keemiseni
  3. Lisa serveerimise ajal igasse kaussi 2 spl vahukoort ja veidi ürte

 

Ja magustoiduks: muidugi ei saa üle ega ümber headest vastlakuklitest. Retsept ja valmistamine tundub pikk ja tüütu, kuid suurem osa ajast läheb lihtsalt ootamiseks, kuni taigen kerkib. Teha kukleid on aga väga lihtne. Särtsu andsime see aasta juurde kauni roosa täidisega. 

 

Magustoit - Mahlased vastlakuklid
Kogus 14
Valmistamisaeg: 1 hr 30 min
Küpsetamisaeg: 20 min
Kokku kuluv aeg: 1 hr 50 min
Taigen
  • 900 g jahu
  • 1 tl soola
  • 3-4 supilusikat suhkrut
  • 1 pakk Nordic kuivpärmi (u 11 gr)
  • u 250 g toasooja hapukoort
  • 250 ml käesooja vett
  • 70 g sulatatud võid
Täidis
  • toormoosi
  • 200 ml vahukoort
  • 200 g teralist kohupiima
  • 4 spl suhkrut
  • 1,5 spl sidrunimahla
  • poolt tl vanillisuhkrut
  • peedipulbrit
  • 1 muna
Valmistamisõpetus
  1. Sega omavahel taigna kuivained.
  2. Lisa hapukoor, vesi ja või.
  3. Sõtku kuni taigen tuleb käe küljest lahti
  4. Lase kerkida tund aega, siis vajuta tainas maha ja lase veel umbes pool tundi kerkida.
  5. Eelsoojenda pöördõhuga ahi 200c.
  6. Vormi taignast kuklid ja pintselda need 1 lahtiklopitud munaga.
  7. Pane veevannil 15-20 minutiks ahju.
  8. Täidiseks vahusta vahukoor 2 spl suhkruga ja sega teises kausis kohupiim kokku 2 spl suhkruga.
  9. Sega vahukoor ja kohupiim omavahel kokku ning lisa roosa värvi saamiseks peedipulber. Sega juurde sidrunimahl ja vanillisuhkur.
  10. Võta kuklid ahjust välja, lõika mütsikesed pealt ära ning uurista veidi kukleid ja mütsikesi, et täidis ära mahuks. Pane kõigepealt kukli peale toormoosi ja seejärel vahukoore ning kohupiima segu.

 

Vaata veel lihtsaid retsepte www.retseptisahtel.ee!

Gallup

Lumi teeb rõõmu?