Päikeseline ja rammus Itaalia

Päikeseline ja rammus Itaalia

Talv ei näita taandumise märke ja see on tore, kuid vahelduseks lumele ja jahedusele tegime sõpradega hoopis ühe toreda Itaalia õhtu.

Valisime välja oma lemmikroad – otseloomulikult pasta ja pitsa! Magustoiduks tegime aga zabaglione, mis paljudele on võib-olla tundmatu. See on Itaalia magustoit, mida mõnikord kasutatakse ka joogina. Zabaglione koosneb munakollastest, suhkrust ja veinist. Nagu itaallastele kohane, kasutasime proseccot, lisasime ka veidi vahukoort, et maitse ikka rammusam ja mõnusam oleks. Selveris on tihti ka väga kvaliteetsed ja head proseccod soodsa hinnaga, seega tasub vahetevahel neile pilk peale visata. 

Et päikeseline Itaalia menüü väga rammusaks ei läheks, tuli pitsa selline kergem variant pirnide ja sinihallitusjuustuga. Võib tunduda, et pirnid muudavad pitsa liiga magusaks, kuid sinihallitusjuust ja peekon annavad parajal määral soolasust juurde, nii et tegelikult on kõik maitsed ilusasti tasakaalus. 

 

Eelroog - Külmpastasalat pestoga
Kogus 4

Valmistamisaeg: 10 min
Kokku kuluv aeg: 40 min

Koostisained
  • 250 g täisterapasta fussiile või pennesid
  • kirsstomateid
Kaste
  • 3-4 spl oliiviõli
  • 3 spl sidrunimahla
  • pool purki pestot
  • paar tl palsamikreemi
  • soola
  • pipart
  • tšillit
  • 5-6 hakitud päikesekuivatatud tomatit
  • hakitud basiilikut
Valmistamisõpetus
  1. Keeda pasta vastavalt pakendil oleva juhiste järgi. Pastat läbi pesema ei pea, jäta isegi veidi keemisvett põhja - see annab maitset ja seob kogu salati paremini kokku
  2. Sega kaste kokku ja lisa see pastale
  3. Lase pastal kuni pool tundi seista
  4. Enne serveerimist lõika väikesed kirsstomatid pooleks ja lisa salatisse. Kui kirsstomatid sinna liiga vara paned, läheb kogu salat vesiseks


Pearoog - Pirnipitsa sinihallitusjuustu ja peekoniga
Kogus 4

Valmistamisaeg: 1 hr
Küpsetamisaeg: 20 min
Kokku kuluv aeg: 1 hr 20 min

Koostisained:
Pitsa põhi
  • 1 pakk kuivpärmi
  • 2 tl soola
  • 3-4 spl suhkrut
  • 900 g jahu
  • pool liitrit käesooja vett
  • 50 g sulatatud võid või kuni 80 g oliivi- või rapsiõli.
Pitsa kate
  • tomatipastat või valmis maitsestatud tomatiketšupit
  • 2 keskmist pirni
  • 1 väike kolmnurk pakk sinihallitusjuustu
  • soovi korral mozzarellat
  • 1 pakk hommikupeekoni ribasid
Valmistamisõpetus:
Pitsa põhi
  1. Sega kuivained (võid pool jahust asendada speltajahuga).
  2. Lisa vesi ja sulatatud või või kuni 80 g oliivi- või rapsiõli.
  3. Sõtku taigent nii kaua, kuni see käe küljest lahti tuleb.
  4. Aseta rätik kausi peale ja jäta tunniks ajaks soojemasse ilma tuuletõmbuseta kohta kerkima.
Pitsa kate
  1. Pane ahi 200 kraadi peale.
  2. Määri põhi tomatipasta või valmis maitsestatud tomatiketšupiga
  3. Aseta peale viilutatud ja puhastatud pirn, sinihallitusjuustu ja mozzarella viilud või tükid ning peekon. Aseta hommikupeekoni ribad nii, et igas pitsa viilus oleks vähemalt üks peekon.
  4. Pane 10-15 minutiks ahju.
Märkmed
  • Kui teed suurema koguse taigent, siis ülejäägist võid teha järgmine hommik näiteks kaneelirulle.


Magustoit - Zabaglione
Kogus 4

Kokku kuluv aeg: 30 min

Koostisained
  • 4 munakollast
  • 200 ml vahukoort
  • 100 ml proseccot või kuiva vahuveini
  • 4 spl suhkrut.
  • näpuotsatäiega vaniljesuhkrut
Valmistamisõpetus
  1. Pane 2 spl suhkrut näpuotsatäiega vaniljesuhkrut vahukoorde. Vahusta tugevamaks vahuks.
  2. Pane pott tulele, lase vesi keema ja keera kuumus alt ära. Aseta sinna peale kauss munakollastega, lisa 2 spl suhkrut ja vispelda kuni 10 minutit, et kaste läheks vedelamaks. Munad peavad olema topelt vahus ehk oma algsest kogusest poole võrra kasvanud. Tekkima peab helekollane vaht. Kindlasti tuleb kogu aeg vispeldada, muidu tuleb välja ainult munapuder.
  3. Seejärel lisa juurde prosecco ja vispelda veel 5-7 minutit, kuni alkohol on välja auranud.
  4. Tõsta veevannilt ära ja klopi edasi, et seda jahutada. Veendu, et see oleks maha jahtunud ja seejärel vispelda sisse vahukoor. Lase hetkeks seista ja serveeri marjadega.
Märkmed
  • Magustoit on ideaalne kultuurmustikatega, aga hea ka maasika või vaarikatega. Hästi maitseb see ka hapude marjadega. Talvel võib kasutada isegi külmutatud ja kergelt härmas marju, mida üles ei sulata.

Vaata veel lihtsaid ja põnevaid retsepte www.retseptisahtel.ee!

Gallup

Lumi teeb rõõmu?