Eestipärased maitsed tänapäevases võtmes

Eestipärased maitsed tänapäevases võtmes

Lisaks toredatele kommertspühadele ja mujalt maailmast alguse saanud päevadele, on tore tähistada ka meie omi tähtpäevi. Seekord võtsime eesmärgiks teha kadripäeva menüü, mis sisaldaks vanu Eesti maitseid veidikese kaasaegse vimpkaga.

Kõigepealt peaks selle menüü tegemiseks päev enne õhtusööki odra likku panema, siis saab õigel päeval väiksema vaeva ja ajakuluga need ära keeta. Muidu alusta menüü valmistamist ikka karaski tegemisest, mis ideaalis võiks valmida 1-2 tundi enne külaliste saabumist. Munavõid ära kauaks külmkappi jäta, hoia seda enne serveerimist väljas, sest muidu tahkub võie ära ning seda on raskem karaskile määrida. 


Eelroog - Lihtne karask munavõiga
Valmistamisaeg: 15 min
Küpsetamisaeg: 35 min
Kokku kuluv aeg: 50 min
Karask
  • 125 g teralist kohupiima
  • 2,5 dl keefirit või petti
  • 1 muna
  • 1 tl soola
  • 1 spl suhkrut
  • 50 g võid
  • 2,5 dl odrajahu
  • 1 dl nisujahu
  • 1 tl söögisoodat
Munavõi
  • 100 g toasooja võid
  • 6 kümneminuti muna
  • soola
  • pipart
Valmistamisõpetus
  1. Klopi muna lahti koos suhkru ning soolaga.
  2. Sega sisse kohupiim ja keefir.
  3. Kõige viimasena sega taigna sisse sulatatud või.
  4. Teises anumas sega omavahel jahud ja sooda. Sega korralikult läbi, muidu jääb sooda maitse domineerima.
  5. Vispelda kuivained kergelt vedelikuga. Väga kõvasti kloppida ei tohi, muidu sooda ei paisuta karaskit hästi.
  6. Vooderda neljakandiline leivavorm paberiga või väike keskmine koogivorm, vala taigen sisse ning pane umbes 35 minutiks 180-kraadisesse ahju. Kui tiku külge taigent ei jää, siis on 35 minutit piisav, mõnikord võib ka veidi rohkem aega minna. Kui võtad karaski ahjust välja, siis pane õrnalt peale hõbepaber ja selle peale veel rätik, kuni karask ära jahtub. Ära väga umbselt kinni kata. Kergelt asetatud hõbepaber ja rätik hoiavad karaski mahlase ja niiskena.
  7. Munavõi tegemiseks jahuta munad maha, ning haki need kahvliga peeneks.
  8. Lisa soola ja pipart, võid panna ka veidi tilli.
  9. Sega juurde või ja lase veidi tõmmata.
Märkmed
  • Süüa on karaskit kõige parem samal päeval, kui ta veel veidi soe on.

 

Kui karask valmis, tasub ahju panna juba valmis tehtud Nõo Lihavürsti Kalevipoja ahjupraad. See sobib imeliselt siia menüüsse 3 põhjusel: 1. Sel on tore ja patriootlik nimi ning eestipärased maitsed, mis sobivad hästi igasuguse Eesti pühaga 2. See on juba valmis küpsetatud ning maitsestatud ja kuna karask ja odra risoto võtavad oma aja, siis on hea liha ahju panna ja valmis ta ongi 3. Odra risoto sobib väga hästi kana- või sealiha kõrvale.

 

Pearoog - Kalevipoja ahjupraad odra risotoga
Kogus 4
Valmistamisaeg: 24 hr
Küpsetamisaeg: 45 min
Koostisained
  • 200-300 g otra
  • karp sulatatud juustu
  • veidi riivitud juustu
  • soovi korral toorjuustu maitserohelisega
  • 1 pakk Nõo Lihavürsti Kalevipoja ahjupraadi
Valmistamisõpetus
  1. Leota otra ööotsa vees, siis läheb keetmiseks järgmine päev vähem aega, umbes 1 tund.
  2. Kalevipoja ahjupraadi tuleb teha täpselt pakendi taga oleva õpetuse järgi. Tee kile sisse mõned augud, kust valad sisse alla poole klaasi vett ja pool klaasi ahjuplaadi peale, et ahi oleks niiske ja liha jääks mahlane.
  3. Kurna odra keeduvesi ära, sega sisse sulatatud juust ning riivjuust. Juustu lisades tuleb kogu aeg kergelt segada. Kuumuta kergelt, lisa juurde sool ja pipar. Kui tahad, võid panna juurde ka seeni või sinihallitusjuustu.
  4. Kaunistuseks võib peale lisada õli või peekonipuru. Samas võib sisse panna ka veidi kartuleid.

 

Kisselli tasub hakata tegema kõige viimasena, sest kuni see jahtub, saad nautida juba kahte eelnevat käiku. Lisandiks valisime seekord šokolaadijäätise, sest see on juba ammu teatud tõde Eno Raua “Naksitrallide” raamatust, et šokolaadijäätis käib ikka kirssidega kokku. Lisaks annavad jäätis ja kissell mõnusa maitseelamuse ja alguses kokkusobimatuna tunduv duo, maitseb üheskoos imehästi. 

 

Magustoit - Kissell jäätisega
Kogus 4
Koostisained
  • 400 g külmutatud kirsse
  • 100 g suhkrut
  • 2 spl kartulitärklist
Valmistamisõpetus
  1. Sega teises anumas kartulitärklis poole klaasi külma veega. Võid kartulitärklist ka vähem lisada, oleneb, kui paksu kisselli tahad. Kindlasti kasuta külma vett, sest kuumas vees läheb tärklis tükki.
  2. Lase suhkur ja kirsid keema liitri veega. Kuni keema tõusmiseni, peab kisselli kogu aeg segama. Ära päris keema lase, las podiseb õrnalt.
  3. Lisa juurde veega segatud tärklis. Kui kissell hakkab keema, võta tuli alt ära. Kata seejärel pott kaanega, muidu tekib õhuga kokkupuutel kissellile kord peale.
  4. Jahuta kissell maha ning serveeri šokolaadijäätisega.

 

Vaata veel lihtsaid ja maitsvaid retsepte www.retseptisahtel.ee!

Gallup

Lumi teeb rõõmu?