Austame toitu jäägitult

Austame toitu jäägitult

Nagu te paljud juba ka teate, on keskkonnatemaatika meile, siin ilm24-s, väga südamelähedane. Seetõttu püüame ka omalt poolt tõmmata sellega seonduvatele kampaaniatele ja ettevõtmistele võimalikult palju tähelepanu.

Hiljuti tuli Keskkonnaministeerium välja uue kampaaniaga „Austa toitu jäägitult“ ja ma pean ütlema, et see avas minu silmi ikka päris korralikult. Kampaania eesmärk on vähendada toidujäätmete tekkimist kodumajapidamistes ning selle käigus tuuakse väga hästi esile kuivõrd palju ressursse läheb meie lauale jõudva toidu peale ja mida tegelikult tähendab see kui me ühel või teisel põhjusel viskame toitu prügikasti.

Eesti inimene viskab aastas ära rohkem kui 50kg toidujäätmeid ning üle maailma jääb söömata pea kolmandik(!) söögiks mõeldud toidust. Söömata jäänud toidule kulub samas tohutult ressursse:

1.       On vaja harida hiiglaslik, pea kahe Austraaliaga võrdne, kogus põllumaad ning sellel kasvavad taimed ja loomad nõuavad nii vett kui energiat.

2.       Toitu tuleb töödelda, pakendada ja transportida – tohutu energiakulu, mis tekitab ka palju kasvuhoonegaase.

3.       Toidujäätmete käitlemisele kuluvad ressursid.

4.       Tööjõud – Kogu selle töö teevad ära ju inimesed meie ümbert ning visates ära toitu, viskame me prügisse ka nende raske töö.

Ja lõpetuseks on toiduraiskamine ka ebaeetiline, sest meie ümber on jätkuvalt palju peresid, mille liikmed ei saa endale korralikku kõhutäit lubada, samal ajal kui meie viskame ära täiesti söödavat toitu.

 

Mõned nipid toidujäätmete vähendamiseks

1.       Koosta poenimekiri

Sedasi saad oma menüü täielikult läbi mõelda ning ebavajalikud ostud jäävad ka tegemata. Nutikas oleks poodi minna ka täis kõhuga!

2.       Kasuta toidutegemisel ära olemasolev toit ja toiduülejäägid

Enne kui tõttad poodi uusi toiduaineid ostma, vaata korra omal köögis ringi mis sul juba olemas on. Võib olla on ka eelmisest toidukorrast midagi alles ja võid omale kõigest olemasolevast korraliku roa valmistada. Miks mitte teha näiteks seisma jäänud köögiviljadest maitsev püreesupp?

3.       Parim enne“ ja „kõlblik kuni“ on vägagi erinevad – hoia neil silm peal ja ära aja neid segamini!

„Parim enne“ märgistusega toitu võid ka mõnda aega pärast tähtaja ületamist süüa, lihtsalt enne tarbimist vaatle, nuusuta ja maitse. „Kõlblik kuni“ tuleb tarbida enne kui see kuupäev möödub, kuna selle näol on tegu kiirelt rikneva toiduga. Kui aga lähed poodi täna tarbimiseks toitu ostma, siis ära karda tänase „kõlblik kuni“ kuupäevaga tooteid. Nii võid ka raha säästa, sest paljud poed teevad allahindlusi toidule, mille säilimistähtaeg hakkab lähenema. 

4.       Säilita toitu vastavalt juhistele ning kasuta enne ära vanem toit. Hea nipp on tõsta kappides vanemad toiduained ettepoole, nii ei unune need kapisügavustesse!

5.       Sügavkülmuta üleliigset toitu! Olen avastanud, et kaval on pakkida valmistoit portsjonite kaupa sügavkülma. Nii väldin üleliigse toidu äraviskamist ja saan kiiretel päevadel soojendada täpselt paraja toidukoguse.

 

Meie kultuuris on toidu austamine pikalt tähtsal kohal olnud ning ma leian, et on meie kõigi huvides, kui me seda jätkame. Uuri lähemalt kuidas vähendada toidujäätmete teket ning austa toitu jäägitult!

Gallup

Lumi teeb rõõmu?